Kahvinkeittimen puhdistus

Kahvinkeittimen puhdistus on tärkeä osa kahvin valmistusta, sillä likaisesta keittimestä kulkeutuu kalkkijäämiä ja muuta karstaa suodatinpussille, jossa ne vaikuttavat kahvin makuun. On siis syytä puhdistaa kahvinkeitin tarpeeksi usein, jotta kahvisi onnistuu joka keittokerralla. Puhdistamisen lisäksi on myös syytä käyttää kahvikonetta oikein, jolloin puhdistamisen tarve vähenee. Perinteinen puhdistus on kalkin poisto kahvinkeittimen putkista käyttämällä kahvikoneen läpi puhdistusainetta tai etikan ja veden yhdistelmää.

Kahvinkeittimen puhdistus etikalla tai sitruunahapolla – kalkille kyytiä

Vaikka suomalainen vesijohtovesi onkin maailman puhtaimpia, sisältää se silti pienen määrän erilaisia mineraaleja, jotka veden kuivuessa alkavat kerääntymään kahvinkeittimen putkistoon. Tarpeeksi monen kahvipannullisen jälkeen näistä pienistä määristä alkaakin kerääntyä suurempia määriä putkistoon. Kun putkistossa olevat kertymät irtoavat kahvin keittämisen yhteydessä ne siirtävät tietenkin pahaa makuaan kahviin.

Helpoin tapa ehkäistä kalkin kertyminen on keittää pannullinen etikan ja veden seosta kahvinkeittimessä. Seoksen suhde tulisi olla 30% etikkaa ja 70% vettä. Parhaan tuloksen saat kun annat noin puolet seoksesta tulla pannuun asti ja sammutat tämän jälkeen kahvinkeittimen, näin putkistoon jäävä seos pystyy vaikuttamaan pidempään. Puolen tunnin päästä voit napsauttaa keittimen taas päälle ja antaa lopun seoksesta valua pannuun. Samaa menetelmää voi käyttää myös sitruunahapolla: pari ruokalusikallista sitruunahappoa litraan vettä.

Nyt kun olet saanut keitettyä kalkin pois putkistosta, on syytä huuhdella kahvinkeitin hyvin, jotta etikkaliemikin poistuu putkistosta. Normaalisti huuhteluun riittää kun keittää muutaman täyden pannullisen vettä keittimen läpi. Jos olet tehnyt puhdistuksen jäykemmällä etikkamäärällä, kannattaa huuhteluun käyttää useampi satsi vettä.

Kahvinkeittimen puhdistus ruokasoodalla – rasvanpoisto

Kahvissa on paljon rasvaa, joka jää helposti suodatinpussitelineeseen ja pannuun kiinni, varsinkin jos osat vain huuhdellaan jokaisen käytön jälkeen. Pannuun jäävä rasva myös saattaa kulkeutua kahvinkeittimen putkistoon, jos pannua käytetään vesisäiliön täyttämiseen. Suositeltavaa onkin käyttää täyttämiseen puhdasta vesikannua tai -lasia. Rasvaan tehoaa kotikonsteista hyvin ruokasoodan ja veden seos, jossa muutaman ruokalusikallisen verran soodaa liuotetaan litraan vettä. Tämän jälkeen toimitaan samalla lailla kuin etikkaliuoksen kanssa.

Rasvan poistaminen irto-osista on tietenkin helpointa tehdä tiskaamalla osat hyvin ja välttää päästämästä rasvajäämiä putkistoon, jolloin vältät rasvan kertymistä sinne. Osa irto-osista on pieniä, joten niihin ei välttämällä jokainen tiskiharja tai tiskikone täydellisesti pääse irroittamaan kaikkia kertymiä. On myös muistettava huuhdella osat huolellisesti tiskaamisen jälkeen, ettei pesuainejäämiä pääse valmiiseen kahviin.

Kahvinkeittimen puhdistusaineet

Kahvinkeittimen puhdistukseen on tarjolla myös valmiita pesuaineseoksia. Nämä ovat toki hieman helpompia kuin etikan, soodan tai sitruunahapon kanssa läträäminen, mutta se myös näkyy hinnassa. Näissä pesuaineissa voi olla myös se helppous, että ne poistavat kalkin lisäksi myös paremmin rasvajäämiä putkistosta.