Kapselikeitin

kapselikeittimetKapselikeittimet ovat tulleet erittäin yleisiksi 2000-luvulla ja ne ovat yleinen näky kotitalouksissa. Kapselikeittimet sopivat hyvin kiireisille ihmisille, sillä kupillinen kahvia valmistuu parhaimmillaan muutamassa sekunnissa. Ongelmana on edelleen kapselien hinta, eikä kapselikeitin välttämättä ole paras ratkaisu mikäli juo paljon kahvia. Tunnetuimpana kapselikeittimien mannekiinina tunnetaan varmasti kaikkien rakastama George Clooney, jolta mainoksissa juksataan kupillinen nespressoa.

Kapseleiden etuna on niiden hyvä säilyvyys verrattuna esimerkiksi normaaliin puolen kilon pakettiin, mikä joutuu olemaan avoinna parhaimmillaan useita viikkoja.

Miten kapselikeitin toimii?

Lähes kaikissa kapselikeittimissä käytetään samanlaista kaavaa, jossa kuuma vesi valutetaan kapselin läpi kuppiin. Kapselit on pakattu tiiviisti muoviin tai metalliin ja joskus paperiin. Näistä vaihtoehdoista vain paperinen kapseli mahdollistaa kahvin teon ilman että rikkoo kapselia.

Useimmissa kapselikeittimissä on sisäänrakennettu säiliö käytetyille kapseleille, joten niitä ei tarvitse jokaisen kupillisen jälkeen heittää roskikseen. Kapseleiden lisäksi koneeseen tarvitsee lisätä vettä, kuten kahvikoneisiin yleisestikin. Vesisäiliössä on tarpeeksi vettä useammalle kupilliselle, joten sitä ei tarvitse jokaisen kupillisen jälkeen täyttää.

Myös kapselikeittimiin saa rahaa vastaan lisäominaisuuksia, kuten maidonlämmitintä, vaahdotinta tai höyrypuhdistusominaisuuksia.

Kapselikeittimet käyttävät erilaisia kapseleita

Yleisin kapselityyppi on muovista tai metallista valmistettu kapseli, mikä käy vain tietyntyyppisiin kapselikeittimiin. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että ostaessaan kapselikeittimen, kuluttaja sitoutuu käyttämään saman brändin kapseleita.

Toinen varsin yleinen kapselityyppi on paperinen kapseli, mitä kutsutaan myös kahvityynyksi. Se eroaa metallisesta tai muovisesta vaihtoehdosta siten, että sen läpi valutetaan vettä rikkomatta tyynyä. Tämä kuitenkin aiheuttaa sen, että käytetyn kahvityynyn käsittely ei ole niin puhdasta ja siksi niiden siirtelyyn on koneissa yleensä erillinen alusta. Kahvityyny on muita kapseleita selvästi ekologisempi vaihtoehto ja sen voi laittaa perinteisen suodatinpaperin tyyliin biojätteen sekaan. Kahvityynyt sopivat myös usein monien eri keitinvalmistajien koneisiin, joten niitä käytettäessä ei tarvitse sitoutua yhden ja tietyn tuotemerkin käyttämiseen.

Kapselikeitin antavat mahdollisuuden valita

Sen lisäksi, että kapselikeittimet ovat erittäin nopea ja kätevä tapa valmistaa kahvia, on myös erilaisia makuja tarjolla rutkasti. Sinun ei siis tarvitse säilyttää kaapissasi viittä eri kahvipakettia siltä varalta, että tänään tekee mieli kofeiinitonta ja huomenna etiopialaista limus-kahvia, kaakaolla-höystettyä chococinoa tai kenties appelsiinilla maustettua kahvia.

Useimmiten erikoisemmat kahvit saa myös pienemmissä paketeissa, joten ne eivät vie paljoa tilaa ja niitä ei jää kaappiin lojumaan vaikka kahvi ei olisikaan oma suosikki. Kapselikeittimien valmistajia ei ole maailmassa montaa ja suomessakin niitä löytyy vain muutamalta valmistajalta. Jutun juoni on siinä, että usein kapselit käyvät vain laitteen valmistajan koneisiin ja siksi kilpailu laitteiden välillä tapahtuukin pitkälti kapselitarjonnan avulla.

Yleisimpiä suomessa myytäviä kapselikeittimiä ovat Nespresso sekä Dolce Gusto. Muita suosittuja valmistajia ovat Electrolux ja Philips, mutta myös Paulig valmistaa kapselikeittimiä. Kapseleita ostaessa kannattaakin olla tarkkana siitä, mihin koneisiin ne sopivat.

Juttuun liittyviä tuotteita: