Perkolaattori

perkolaattori eli pulputuspannuMiten perkolaattori toimii

Perkolaattorit, eli kansankielellä ”pulputuspannut” toimivat periaatteessa samalla tavalla kuin mokkapannut (mutteripannut). Perkolaattorissa vesisäiliö sijaitsee pannun alaosassa ja pannukahvi annostellaan säiliön yläosassa olevaan siivilään. Kuumetessaan vesi nousee ylös ja virtaa takaisin alas siivilän läpi keräten aromeita puruista. Tämä jatkuu niin kauan kunnes vesi on lähellä kiehumista ja pulputus loppuu. Kahvi ei saa kiehua ja siksi termostaatti säätelee perkolaattorin lämmitystehoa, eli toisin kuin mutteripannu, perkolaattorit toimivat useimmiten sähköllä. Ulkonäöltään (ja toiminnaltaan) ne muistuttavat paljolti vedenkeittimiä, joissa myös on automaattiset termostaatit jotka seuraavat veden kiehumista, sekä telakka mihin pannu asetetaan.

Perkolaattori kahvinkeittimenä

Perkolaattori on verrattain helppo ja kätevä tapa valmistaa maistuvaa kahvia. Kahvista tulee aromikkaampaa kuin tavallisesta suodatinkahvista, mikä johtuu osin myös siitä että tässä tapauksessa käytetään pannukahvia. Parhaan lopputuloksen aikaansaamiseksi kannattaa käyttää kahvimyllyä ja suodattaa vastajauhetut pavut kahviksi. Lisäksi niitä löytyy montaa eri kokoa, joten perkolaattorin koon voi valita oman tarpeen mukaan. Yleisesti kahvia mahtuu perkolaattoriin 6-12 kuppia, minkä luulisi riittävän isompaankin tarpeeseen. Ulkonäöltään ne ovat kartionmuotoisia ja sulavalinjaisia muistuttaen enemmän tai vähemmän vedenkeittimiä. Toisin sanoen ne ovat normaalia kahvinkeitintä sirompia ja siksi ne voivat sopia keittiön sisustukseen paremmin.

Tarjolla on toki valtavia, ainakin 15 litraa vetäviä ravintolatason perkolaattoreita, mitkä kuitenkaan tuskin kotikettiöön sopivat ellei kahvinhimo ole valtaisa.

Hintojensa puolesta perkolaattorit ovat erittäinkin suotuisia valintoja, sillä tekniikkaa niissä ei ole paljon, mikä heijastuu myös huokeisiin hintoihin. Jo muutamalla kympillä saa itselleen laadukkaan laitteen hyvillä ominaisuuksilla ja malliston tyyreimmät mallitkaan eivät ylitä sadan euron rajaa.

Miksi ostaisin perkolaattorikeittimen

Perkolaattori on sopiva valinta sinulle, joka haluat joko vaihtelua kahvinkeittoon, sisustaa keittiötäsi uudelleen tai muuten vain halvemman, mutta samalla tyylikkään vaihtoehdon perinteiselle kahvinkeittimelle. Totta kai myös kahvin maku on erilainen verrattuna kahvinkeittimestä saatavaan kahviin. Lisäksi perkolaattoreissa on usein monipuolinen värivalikoima, joten niistä löytyy varmasti jokaisen makuun sopiva laite.

Perkolaattorin puhdistus

Perkolaattoriin, niin kuin muihinkin keittimiin jää suhteellisen nopeasti jäämiä: rasvaa kahvista sekä kalkkia keitinvedestä. Helppo tapa perkolaattorin puhdistukseen on keittää veden ja pesuaineen seos pannun läpi ja huuhdella tämän jälkeen keittämällä pelkkää vettä. Pesuaineena voi käyttää kahvinkeittimen puhdistukseenkin tarkoitettuja puhdistusaineita tai etikan ja veden seosta.

Juttuun liittyviä tuotteita: