Pressopannu

pressopannutPressopannu on erittäin yksinkertainen kahvinvalmistusväline. Siinä kuuma vesi ja purut laitetaan pannuun ja hautumisen jälkeen purut vain painetaan pohjalle männän avulla. Männässä on tiiviisti pannun sisään menevä suodatinrengas minkä avulla saadaan eroteltua kahvi ja purut. Yleisesti mäntä on kiinni pressopannun kannessa, jotta painaminen tapahtuisi suorassa, eikä puruja pääsisi kahvin sekaan.

Suodatinkahviin verrattuna pressopannulla valmistettu kahvi on hieman jykevämpää, sillä purut ovat koko prosessin ajan kosketuksissa toisiinsa. Nykyään monista kahvipaketeista näkee, sopiiko se käytettäväksi pressopannussa. Useimmiten pannukahvit sopivat pressoon, mutta myös monet suodatinkahvit ovat sopivia. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että mitä hienompaa kahvia, sitä todennäköisemmin siitä pääsee pieniä puruja suodatuksen läpi.

Pressopannut ovat nykyään yleinen näky kodeissa ja ne ovatkin kätevä tapa valmistaa pari kuppia vahvempaa kahvia. Niiden hinnatkaan eivät yleisesti huimaa päätä ja edullisimmat mallit maksavatkin vain noin kymmenen euroa. Muodoiltaan pannut ovat lähes identtisiä, sillä suodatusmekanismi vaatii kartiomaista rakennetta parhaan suodatustuloksen aikaansaamiseksi. Useimmissa pannuissa on pienet jalat, jotta veden kuumentama lasipannu ei vahingoittaisia alustaa, jolle se lasketaan.

Miten pressopannua käytetään?

Ensimmäiseksi kahvinpurut laitetaan pannun pohjalle, minkä jälkeen päälle kaadetaan sopiva määrä noin 90 asteista vettä. Vahvuuden voi määritellä oman maun mukaan joko lisäämällä purujen määrää tai vähentämällä vettä. Kun vesi ja purut ovat pannussa, on seosta hyvä hieman sekoitella, jotta siitä tulee tasainen liemi.

Seuraavaksi laitetaan mäntä takaisin pannuun ja se painetaan vesirajaan asti, niin että purut ovat kosketuksissa veteen. Tämän jälkeen kahvin annetaan hautua muutamia minuutteja. Lopuksi mäntä painetaan hitaasti pohjaan asti ja kahvi kaadetaan pressopannusta kuppiin.

Pannun puhdistus on helppo homma; purut voi kaataa biojäteastiaan ja sen jälkeen pannun voi laittaa esimerkiksi tistikoneeseen. Myös kaikki osat ovat irrotettavia, joten puruja ei pitäisi jäädä mihinkään piilottelemaan.

Minkälaista kahvia pressopannuun?

Suuri osa marketeissa myytävistä jauhetuista kahveista on merkitty käyttötarkoituksen mukaan. Suosituimpien suomalaisten kahvimerkkien kahvijauheet on yleensä jauhetti niin, että ne sopivat sekä pressopannuun, että kahvinkeittimiin. Pressopannussa on tärkeää, että jauhe ei ole liian pienirakeista, sillä muuten valmiiseen kahviin saattaa tulla liikaa puruja suodattimen läpi.