Kahvimylly

kahvimyllyKenties se klassisin kaikista on kahvimylly. Ideana on yksinkertaisesti jauhaa kahvipavut itse ja sen jälkeen valmistaa jauhettu kahvi haluamallaan tavalla.

Huomattava etu valmiiksi jauhettuun kahviin verrattuna on se, että kahvissa säilyy kaikki aromit kun sen jauhaa itse. Vaikka paahtimolla jauhettu kahvi pakattaisiin välittömästi, ei siinä ole enään niin paljon aromeita jäljellä kun se kulkee suodattimen läpi kahvikuppiisi.

Kahvimyllyt ovatkin jälleen yleistymässä kovaa vauhtia suomalaisissa kodeissa, kun kulttuuri kahvin ympärillä on kasvanut viime vuosina räjähdysmäisesti. Myllyn etu esimerkiksi suodatinkahviin on myös se, että voit yhdistellä eri papulaatuja haluamallasi tavalla ja näin kokeilla ja luoda juuri sinun makuusi sopivia kahveja.

Kahvimylly ja espresso

Espresson valmistuksessa vastajauhettujen papujen merkitys voimistuu, sillä aromit häviävät hyvin nopeasti jauhamisen jälkeen. Siksi paras mahdollinen espresso saadaan aikaan vasta jauhetuista pavuista ja kaupoista löytyvät pressokahvit sopivat paremmin esimerkiksi mutteripannuissa ja pressopannuissa valmistettaviin kahveihin.

Kahvimyllyt ja mitä ne pitävät sisällään

Kuten monissa muissakin kahvikoneissa ja keittimissä, myös myllyissä on paljon eroja. Hintaan vaikuttavat suuresti terien laatu, moottori, äänitaso sekä muut ominaisuudet kuten annostelija. Parhaimmissa myllyissä jauhatus on tasaista ja laadukasta, mutta myös edullisemmilla malleilla saa aikaan hyvää jauhatusta esimerkiksi suodatinkeittimille ja pressopannuille.

Jos haluaa panostaa todelliseen laatuun, on markkinoilla myllyjä joissa saa säädettyä esimerkiksi jauhatusastetta portaattomasti, automaattiset annostelijat sekä levy- tai kartioterät. Hintojen puolesta myllyn saa itselleen alkaen hintaan muutaman kympin, ja näillä malleilla on hyvä aloittaa jos ei ole paneutunut alaan ja haluaa kokeilla kahvin jauhamista itse. Tyyreimmät mallit on tarkoitettu lähinnä ravintolatasoiseen toimintaan ja niitä tuskin kannattaa kotiin ostaa, ellei ole todellinen asiantuntija, joka rakastaa kahvia yli kaiken ja erottaa hienoimmatkin aromivivahteet.

Kenelle kahvimylly sopii

Kahvi kannattaa aina jauhaa myllyssä, valmistit sen sitten miten tahansa. Vaivaa täytyy tietenkin nähdä enemmän ja valmistamiseen tarvitsee varata hetki aikaa. Valmiiksi jauhetuista pavuista aromit häviävät yllättävän nopeasti, eikä niitä kannata jauhaa etukäteen esimerkiksi edellisenä iltana.