Mutteripannu – eli mokkapannu

mokkapannutMutteripannu on alunperin italialaisen Alfonso Bialettin vuonna 1933 kehittelemä kahvinvalmistusväline. Mutteripannu muistuttaa nimensä mukaisesti mutteria ja se on parhaimmillaan espressotyylisen kahvin valmistuksessa.

Yleensä mutteripannut valmistetaan alumiinista ja niiden kahvat on tehty bakeliitista. Mutteripannuja löytyy montaa eri kokoa ja niitä löytyy yhden kupin keittimistä aina 18 kuppia mahdollistaviin malleihin. Vaihtoehto mutteripannulle on perkolaattori, joka toimii sähköllä sisäisen vastuksen lämmittäessä säiliön veden.

Mutteripannussa valmistettu kahvi on normaalia suodatinkahvia vahvempaa ja näin ollen myös kofeiinipitoisempaa ja aromirikkaampaa. Tämä johtuu keittämisvaiheessa olevasta paineesta minkä avulla puruista saa enemmän “irti”. Paine ei ole kuitenkaan edes lähellä espressokeittimissä syntyvää painetta ja siksi näitä kahta ei voi laittaa samaa kategoriaan.

Pannun keksijän, Bialettin, yritys on edelleen voimissaan lähes sata vuotta myöhemmin ja sen pannut löytää nimellä Moka Express. Yrityksellä on myös muita malleja joista tunnetuin lienee Brikka, jossa on erillinen painetta säätelevä venttiili, minkä avulla paine saadaan normaalia Moka Expressiä korkeammaksi ja näin kahvi muistuttaakin enemmän espressoa.

Miten mutteripannua käytetään?

Pannun käyttö aloitetaan kaatamalla alaosaan vettä, jonka jälkeen väliin laitetaan suodatinosa, mihin asetetaan kahvinpurut. Tämän jälkeen päälle laitetaan yläosa, missä on toinen suodatin ja putki ylöspäin. Yläosa ruuvataan alaosaan tiukasti kierteiden avulla jolloin suodatinosa jää väliin.

Tämän jälkeen mutteripannu laitetaan liedelle ja vesi alkaa kiehumaan. Kiehuminen kasvattaa painetta purujen alla ja kun painetta on tarpeeksi, nousee vesi alaosasta putkea pitkin suodattimen läpi ja siirtyy siitä edelleen yläosan säiliöön. Kun alaosan vesi rupeaa olemaan loppu, vesi porisee putkessa, mikä on merkki siitä että kahvi on valmista. Pannun ottaminen liedeltä ajoissa pois on oleellisen tärkeää, sillä alaosasta tuleva kuuma höyry irrottaa puruista ei toivottuja makuja.

Alaosaan on kuitenkin sijoitettu turvaventtiili, mikäli paine jostain syystä nousisi liian suureksi. Venttiili aukeaa automaattisesti paineen ollessa liian korkea. Useimmiten paineen nouseminen liian korkeaksi johtuu likaisista suodattimista. Mutteripannua kannattaakin huoltaa melko säännöllisesti vaihtamalla kuluvia osia.